Bu yazımızda her zaman gerekli olmasa da bazı işlemler için gerekli olan Ubuntu‘da Root ile SSH Bağlantısına İzin Verme ve Kapatma işlemini göstereceğiz. Bu konuda ihtiyaç, bir dosyanın (root yetkili) sunucu içine atılması veya değiştirilmesi gereken durumlarda karşımıza çıkar. WinSCP programı bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Ancak root tarafına SSH izni verme konusunda dikkatli olmak lazım. Lakin root sizin için en önemli kullanıcı. Özellikle dışarıya açık sunucularda işleminizi bitirince bu özelliği kapatmayı unutmayın!
sudo passwd root
Konsoldan veya doğrudan makine üzerinden bağlantı yaptıktan sonra, ilk kurulumda root şifresi ayarlaması yapmadığımızı düşünerek root kullanıcısı için yukarıda ki komut ile şifre atama işlemi yapalım. Şifreyi sizden iki defa girmenizi isteyecektir.
sudo sed -i 's/#PermitRootLogin prohibit-password/PermitRootLogin yes/' /etc/ssh/sshd_config
Yukarıdaki komut ile /etc/ssh/sshd_config dosyası içindeki “#PermitRootLogin prohibit-password” alanını “PermitRootLogin yes” olarak değiştirecektir.
sudo service ssh restart
Servisi yeniden başlatmamız işlemin tamamlanması için yeterli olacaktır.
İşlemlerimizi bitirdik ve root ile ilgili gerekli izinlere sahip olarak tüm değişikliklerimizi sunucumuzda yaptık diyelim. İşlemi tekrar eski daha güvenli haline getirmekte fayda var.
sudo sed -i 's/PermitRootLogin yes/#PermitRootLogin prohibit-password/' /etc/ssh/sshd_config
Bu komut ile /etc/ssh/sshd_config dosyası içindeki “PermitRootLogin yes” alanını “#PermitRootLogin prohibit-password” olarak değiştirecektir. Dilerseniz “#PermitRootLogin prohibit-password” kısmını “PermitRootLogin no” olarak değiştirerek tamamen root girişine kapatabilirsiniz.
sudo service ssh restart
Servisimizi tekrar restart edip işlemi bitirdik. Böylece, ihtiyaç durumunda root yetkilerini SSH bağlantılar için almayı ve bunu daha sonra kapatmayı gördük. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle. Bir sorunuz olursa İletişim alanından irtibata geçebilirsiniz.