Pardus / Debian / Ubuntu’da 1’den Fazla HDD’yi Tek Klasöre Bağlama – Terminal – mhddfs

Bu yazımızda sizlere Pardus / Debian / Ubuntu sistemlerinde birden fazla HDD’yi tek bir klasöre ekleme yönteminden bahsedeceğim. Bu yöntemi dilerseniz yedekleme sistemlerinizde ya da oluşturduğunuz klasörlerde (eğer HDD’nizde yer kalmadıysa) yer ihtiyacınız olduysa kullanabilirsiniz. Fazla uzatmadan sizlere resimli olarak anlaşılır bir şekilde anlatımıma geçmek istiyorum.

Daha önceki yazılarımıza bakmanızı rica ediyorum.

mhddfs1
Öncelikle sunucumuza bağlanalım. Bu konuyu daha önce anlatmıştık. Bağlantımızı yaptıktan sonra update işlemlerimizi tamamlayalım. Sistemi güncel tutmak önemlidir.
mhddfs2
Ben bu sistemi anlatmak için Hyper-V sanal ortamını kullanıyorum. Burada 2 adet HDD’yi sisteme bağladım. Siz fiziksel olarak ya da sanal olarak eklemiş olabilirsiniz. Fark eden bir durum olmaz her şey aynı mantıkla ilerliyor.
İlk olarak sudo fdisk -l diyerek sistemde var olan HDD’leri görüntüleyelim. Burada /dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc olarak 3 adet disk mevcut. /dev/sda sistemin kurulu olduğu disk olduğu için biz bu disk üzerinde işlem yapmayacağız.
mhddfs3
HDD’leri sistemin tanıyacağı hale sokalım. Öncelikle sudo fdisk /dev/sdb diyerek birinci HDD’yi bölümlere (partition) ayıralım. Sırasıyla n ,p,p,wile işlemi tamamlayalım. Biraz açalım; “n” ile yeni partition oluşturmak istediğimizi söylüyoruz. “p” ile bu HDD’nin ilk partition’ı olacağını belirtiyoruz. Biz tüm HDD’yi kullanacağımız için geri kalanda ENTER’a basmanız yeterli. Burada ki “p” ile print partition diyoruz. Üstteki Primary (p) ile karışmasın. En son olarak da “w” (write) deyip işlemi bu HDD için bitiriyoruz.
mhddfs4
Yukardaki işlemi şimdide /dev/sdc için yapıyoruz.
mhddfs5
Bölümleri (partition) oluşturduk şimdi onları formatlayalım. sudo mkfs.ext4 /dev/sdb1 ve sudo mkfs.ext4 /dev/sdc1 ile işlemi bitirelim.
mhddfs6
Sırada bu HDD’leri bağlamamız için gerekli olan işlemler var. Ben /mnt klasörünü kullandım. Siz dilediğiniz bir klasörü kullanabilirsiniz. cd /mnt ile dizine giriş yaptım. Daha sonra sudo mkdir hdd1 ve sudo mkdir hdd2 komutlarıyla 2 adet dizin oluşturdum.
Şimdi de onları sisteme geçici olarak bağlayacağım. Esas bağlama işlemi aşağıda yapılacak. sudo mount /dev/sdb1 /mnt/hdd1 sudo mount /dev/sdc1 /mnt/hdd2 ile diskleri bağladık sisteme. Şimdi artık df -h ile sistemde hem cihazları hem de boyutlarını görüntüleyebiliriz. Resimde ayrıntılı görebilirsiniz.
mhddfs7
Sisteme HDD’leri bağlamak için kullanılacak paketimizi yükleyeceğiz. sudo apt install mhddfs
mhddfs8
Kurulum sonrası, ben ana dizinde yani cd / burada bir klasör açıyorum. sudo mkdir backup ile /backup adlı bir dizin oluşturdum. Siz farklı işler için farklı dizinler kullabilirsiniz.
mhddfs9
Sisteme bağlı olan HDD’lerin UUID’lerini (Benzersiz donanım kimlikleri) bulmak için sudo blkidkomutunu kullanacağız. Burada ki UUID kısımlarını bir yere yapıştırıp not alın 🙂
mhddfs10
HDD’leri esas mount (bağlama) işlemi yapacağımız yer /etc/fstab altındadır. Vim ile açacağım. sudo vim /etc/fstab
mhddfs11
Resimde görüldüğü gibi aşağıdaki kodu siz kendinize göre düzenleyin lütfen. “i” harfi ile düzenlemeyi aktif ediyoruz. İşlemleri bitirince de Vim editöründen çıkmak için önce ESC sonra “:” ve sonra da “wq” harflerini kullanıyoruz.
mhddfs#/mnt/hdd1,/mnt/hdd2 /backup fuse defaults,allow_other 0 0
UUID=8868fe8a-d8cc-4f76-9a62-970dab71dbc4 /mnt/hdd1 ext4 defaults 0 0
UUID=ce98a014-4d83-4825-9d70-434e333d2999 /mnt/hdd2 ext4 defaults 0 0
mhddfs12
Sistemi yeniden başlatıyoruz. Her şey yolunda giderse sisteminiz 2 adet HDD’yi /backup dizinine bağlayacaktır. Yeniden başlatmak için sudo init 6 ya da sudo reboot Benzer şeyler 🙂
mhddfs13
Gördüğünüz gibi /backup dizini 40GB olarak görünüyor. Artık 2 HDD’yi tek bir dizine bağlamanın mantığını kavramış oldunuz umarım.

Size kurumsal olarak veya bireysel olarak destek olmamızı istiyorsanız bizimle iletişime geçmenizi rica edeceğim. Bol Linux Terminalli günler 🙂