Ubuntu SSH Anahtarı (Terminal ile) ile Otomatik Güvenli Bağlantı Nasıl Yapılır?

RHEL SSH Anahtarı (Putty ile) ile Otomatik Güvenli Bağlantı Nasıl Yapılır? yazımda sizlere SSH bağlantısının ayrıntılarını anlatmaya çalıştım. Bu yazımda bu işlemin Ubuntu, Debian ve Pardus üzerinde yapılma şeklinden bahsedeceğim. Yazıyı fazla uzatmadan resimler üzerinden anlatımıma devam edeceğim. Hadi başlayalım.

Öncelikle ls -a ile “.ssh” klasörümüz var mı ona bakalım. Eğer yok ise mkdir .ssh ile klsörümüzü açalım. Eğer varsa cd .ssh ile içine girelim. Muhtemelen sizde klasör içinde bir şey yoktur. Daha önce bağlantı yapmadıysanız. Burada SSH Key’lerimizi oluşturacağız. Bunun için; ssh-keygen yazmamız yeterli. Burada, daha önceki yazımda bahsettiğim farklı isim ile dosyaları adlandırabilirsiniz dediğim yeri anlatmaya çalışacağım. Ben SSH Key ismine “sartek” diye yazdım. Daha sonra SSH Key için şifre ister misiniz diye soruyor. Şifremi belirliyorum. İşlem bu kadar basit terminal (konsol) tarafında.
ls -a komutu ile oluşan dosyaları görebiliriz. Server tarafına gidecek dosya .pub ile biten Public SSH Key’imiz. cat sartek.pub ile içini görüntüleyebiliriz.
SSH Key’imizi karşı sunucuya atmak için bir kaç farklı yöntem var ancak ben en çok bu komutu kullanmayı seviyorum. Komut aşağıdaki gibi. Burada özellikle -i parametresi ile farklı bir isim belirterek SSH Key oluşturduğumuzu ve onunda isminin “sartek” olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eğer bir üst resimde ki alanda isim belirtmemiş olsaydık burada parametre ve isim yazmamıza gerek kalmayacaktı. Sunucu şifresini yazdıktan sonra dosyamız karşı tarafa iletilmiş oluyor. Zaten bunun başarı ile gerçekleştiğini bize belirtmiş komut çıktısının sonunda.
 ssh-copy-id -i sartek mehmet@192.168.1.30

Bu arada belirtmekte fayda var. Kodu yolladığımızda (sunucuya) .ssh klasöründeki “authorized_keys” dosyasının içine kopyalanıyor Public SSH Key’imiz.

Şimdi de son olarak sunucumuza bağlanma aşamamız kaldı. Bunun için yukarda anlattığım gibi -i parametresi ile hangi SSH Key’i kullanacağını SSH komutuna söylüyoruz. SSH Key için farklı bir isimlendirme yapmadıysanız sadece “-i sartek” parametresini kaldırmanız yeterli aşağıdaki komuttan.
 ssh -i sartek mehmet@192.168.1.30

SSH bağlantısının Ubuntu, Debian ve Pardus tarafında da bağlantı işlemi bu kadar. Tabii önceki yazımı muhakkak dikkate almanız gerekiyor. Çünkü burada anlatılan sadece client (yani SSH bağlantısını yapacak olan makine) tarafındaki işlemler. Server tarafındaki işlemler için sizi buraya davet ediyorum. Sizlere bol Linux sistemli günler.